2014/2015-ös tanév

Közlemény

Alulírott Horváth Zsuzsanna az alábbi tájékoztatást teszem közzé:
Az emberi erőforrások minisztere 2015. augusztus 1. napjától 2020. augusztus 15. napjáig a Bárdos László Gimnázium intézményvezetői feladatainak ellátásával Pleier Tamást bízta meg.

Tatabánya, 2015. július 16.

Horváth Zsuzsanna
általános intézményvezető-helyettes
a pályázati előkészítő bizottság elnöke

Nyári munkarend

Tisztelt Érdeklődő!

Gimnáziumunkban 2015. július 6-tól augusztus 21-ig tart a nyári szünet. Az ügyintézés folyamatos marad a szünidőben is.

A félfogadás rendje (2015. július 6-tól augusztus 21-ig):

szerda, 08:00-12:00 óra

A javító- és osztályozóvizsgák ideje:

2015. augusztus 26. (szerda), 08:00 óra

A tanévnyitó ünnepély napja:

2015. augusztus 31. (hétfő), 18:00 óra

A 2015/2016-os tanév első tanítási napja:

2015. szeptember 1. (kedd), 08:00 óra

Tatabánya, 2015. július 3.

Pleier Tamás s.k.
intézményvezető 

Ausztriai kirándulások

Irány Ausztria!

Az évek óta zajló bécsi adventi kirándulások népszerűségét látva hagyományteremtő szándékkal tavaszi kirándulást hirdettünk meg Ausztriába. A német munkaközösség szervezésében június 5-én közel száz diák utazott 8 tanár kíséretében a szomszédos országba.
A gimnázium 5-8. osztályos diákjai (42 fő) a Fertő tó partján található közkedvelt Familyparkban töltöttek egy felejthetetlen napot négy tanár és három szülő kíséretében. A diákok feladatot is kaptak: fotópályázatot hirdettünk, illetve a német nyelvet tanulóknak a játékok német nevét is fel kellett jegyezniük és meg kellett tanulniuk.

Minden kísérő felelős volt egy-egy csoportért, a csoportokkal folyamatos volt a kapcsolattartás. A gyerekek csak élményeiket tudták megosztani, mindenki el volt ragadtatva a környezettől és a „kínálattól”, senki sem lógatta az orrát, panaszt nem hallottunk.

A nap végén rövid kirándulást tettünk a gólyák városába, Rustba, ahol belecsöppentünk a kelta napok rendezvénysorozatának egy-egy eseményébe is (skótdudások előadása, ökörsütés stb.).

A „nagyok” bécsi kiruccanásának első állomása a káprázatos kastélypark volt Schönbrunnban. Sétálgattunk a labirintus folyosóin és a rózsalugasok árnyékában, a Gloriette tövéből pedig megcsodáltuk a város főbb nevezetességeire nyíló kilátást.

Ezután a Természettudományi Múzeumban mindenki az érdeklődésének megfelelően válogatott a látnivalók közül, hiszen a teljes gyűjtemény megtekintéséhez egy nap is kevés lenne.

A program közös városnéző sétával folytatódott, melynek során diákjaink rövid ismertetőt tartottak a belváros főbb nevezetességeiről. Végül kedvünkre nézelődtünk, vásárolgattunk, fagyiztunk, eközben alkalom nyílt arra is, hogy kipróbáljuk a német tudásunkat.
A programok nemcsak élményeket nyújtottak, hanem a tanulók az osztrák kultúra egy-egy szeletét is megismerhették. Jövőre hasonló élményekben gazdag kirándulást várnak.

Gárdony

Táboroztunk
Gárdony 2015. május 6-9.

Gimnáziumunk 6. a osztálya a Velencei-tó partján töltött négy napot. Számos program szolgálta a kis csapat testi és szellemi gyarapodását.

Első nagy túránkra indultunk a Velencei-tó körül a Tekerbringa kerékpárjaival.

Megmásztuk az Ingóköveket, a Pogányt, a Kockát és a Pandúrt, és még gyíkot is fogtunk.

A második napon a Dinnyési- fertő Madárdal-tanösvényét jártuk be,

utána kenyérlángossal csillapítottuk éhségünket.

Agárdon meglátogattuk a Gárdonyi Emlékházat,

majd a Rönkvárban összecsaptak a török és magyar csapatok.

Este szorgos kezek készítették bográcsban a paprikás krumplit

az éhes bandának.

A harmadik napon hajóra vártunk,

ami átvitt minket a Szúnyog-szigetre.

Pákozdon a Katonai Emlékparkban beöltözhettünk,

megjárhattuk a lövészárkot,

majd elfogyaszthattuk jól megszolgált ebédünket.

A Pákozd-Sukorói Arborétumban végre felnézhettünk (a kilátóra),

majd lecsúszhattunk a kalandjátszótérre.

A hazautazás előtt még egy erőpróba várt ránk a sárkányhajókban.

Országos harmadik az À La Bárdos!

Az À La Bárdos élménymagazin diákszerkesztői a DUE-fesztiválon

Május 8-án, pénteken a Millenáris Parkban rendezte meg az ifjúsági sajtófesztivált a Diákújságírók Országos Egyesülete. A hagyományoknak megfelelően ezen a népes, szórakoztató seregszemlén adják át a szervezők az ifjúsági média különböző díjait és elismeréseit. Iskolánk médiatevékenységéből idén is az À La Bárdos élménymagazint érte az a megtiszteltetés, hogy pályázata díjazottá vált. Aztán a nagy izgalom és sok érdekes program után a délutáni eredményhirdetésen megtudtuk, hogy idén országos harmadik helyezést ért el a diáklap. Képünkön a jelenlegi diákszerkesztők láthatóak a jól megérdemelt oklevéllel.
Az újság és a szerkesztők elmúlt két évtizedbeli elismeréseiről ide kattintva olvasható bővebb információ.

Ballagás, 2015

A Bárdos-szívverés legszebb üteme

Mi, iskolás emberek, érthetően elfogultak vagyunk. Így – természetesen – meg vagyunk róla győződve, hogy a mi ballagási ünnepélyünk a legszebb a világon. Ezt, kérem, bocsássák meg nekünk, és ha valaki látott már az óvárosinál szebbet, hát kérjük, hogy ne árulja el nekünk. Ez a meggyőződés a mai utolsó áprilisi napon tovább erősödött. Egyszerűen nem lehetett az öröm és a meghatottság könnyei nélkül megmaradni a végzősök száznégy fős sorfalában, ahogy a messzi földről érkezett rokonok tengerében egyszerre minden pillantás az ünnepeltekre szegeződött.

Jókedvű, bölcs és örökre feledhtetetlen beszédek, akár Márai száz év előtti ballagásáról, akár a mi páratlan ünnepélyünkről hallottunk. Az énekkar csodaszép hangját Halász Gergő népdala és Juhász Zoliék alkalmi triójának Beatles-slágere keretezte. Mindenki megkapta a maga oklevelét és jutalmát, aki az elmúlt években megörökítette ujjlenyomatát a Bárdos nagy dossziéjában, de a többiek sem szomorkodhatnak, hiszen ők már biztosan tudják, hogy milyen az a legendás Bárdos-érzés.

Mit mondhatnánk még? Az érettségire „egy kalappal”, utána pedig, tudjátok, hogy nekünk – a Terminátoréval szemben – mindig öröm lesz a visszatérés. A nagy napra Prigya Jutas és Vankó Dániel 11. a osztályos tanulók búcsúztató beszédével emlékezünk.

Kép és szöveg: Nagy Tamás

További képek a galériában.

– Tisztelt Pedagógusok, kedves Szülők, Hozzátartozók, Vendégek!
– Kedves Ballagók!

Ez a beszéd nem egy akármilyen ballagásra készült, hanem a tatabányai Bárdos László Gimnázium 2015-ben búcsúzó évfolyamának, amelyből nincs még egy az egész világon. Ezt azért fontos hangsúlyoznom, mert hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy mennyire egyediek vagyunk is valójában, nemcsak mint egyének, de mint egy közösség is. Szerte az országban ballagnak ma végzősök, de az itteni négy osztály különbözik tőlük, mert ők most ettől a gimnáziumtól búcsúznak.
De miért is egyedi a bárdosos feeling? Ez egy szavakkal le nem írható érzés, egy mások számára felfoghatatlan fogalom, és csak az itteni diákok és tanárok érthetik meg igazán.
Ha bárdosos vagy, akkor tudod, mit jelent a tudásközpontba járni. Ha bárdosos vagy, akkor megérted a víz üzenetét, akkor tudod, gyenge gyerek, hogy a bemelegítés öt kör és a „fekvőtámasz nem szexgyakorlat!”. Ha bárdosos vagy, akkor tisztában vagy vele, hogy „ez itt egy munkahely!”, ahol azért a „mosikat” bátran lehet gyűjtögetni. Ha ide jársz, akkor te is alig várod a diákbiológus-napokat, és nem azért, mert nincs tanítás. (Na jó, talán egy kicsit azért is.) De ha bárdosos vagy, azon sem lepődsz meg, ha a mosdóba rohanva zárt ajtók fogadnak.
Persze mindezt minden bárdosos tudhatja, bármelyikük ballagásán felidézhetnénk ilyen emlékeket. De ez most ennek a négy osztálynak a ballagása, és ők most arra is emlékezhetnek, miért egyedi éppen ebbe az évfolyamba járni. Csak néhányat említek az itt eltöltött négy, öt, nyolc év különlegességei közül. (Mert senki nem akar itt aszalódni a tűző napon, lekötött időpontok az éttermekben, s a szülők még valami ajándékot is ígértek…)
Kedves Ballagók! Ti úgy hagyjátok itt a gimit, hogy megéltétek fennállásának hetvenöt év híján százéves évfordulóját. A ti évfolyamotok az első olyan végzős évfolyam, amelyik már a Csernoviczki Éva Tornacsarnokban tesizhetett, ha éppen volt kedve átöltözni, és amelyiknek a Valentin-napi szívküldés szervesen hozzátartozott a diákéletéhez. Megtapasztalhattátok a filmmaratonok eltűnését, de emiatt sem kellett szomorkodnotok, hiszen idén a történelmi megemlékezések némileg átvették ezek szerepét. Nem tudom, észrevettétek-e, de az ittlétetek alatt a foci nem éppen a virágkorát élte. A 16 órás foci összezsugorodott 12, majd 10 órára, és a Mikulás-kupán is többször veszítettünk ezekben az években, mint eddig bármikor… na, köszi szépen!
De a hét szűk esztendőt is segített átvészelni a remek bárdosos hangulat. Arra is felhívom a figyelmeteket, hogy ittlétetek alatt fogyasztottuk el a legtöbb DÖK-vezető tanárt, nyilván ez is csak egy véletlen egybeesés. Mint ahogy az is, hogy ti vagytok az első végzősök, akik a sok-sok gyakorlat után valódi riadót is átélhettek. És ha már krízishelyzeteknél tartunk: ugyancsak ti vagytok az első olyan végzős évfolyam, amelyik számára a szárszói tábor tisztítókúrát jelenthetett. Végül természetesen a ti évfolyamotok is megtapasztalhatta, hogy az iskolai hagyomány bármely programja hogyan válik különleges élménnyé, amikor éppen nektek vagy rólatok szól. Gondoljatok csak arra, hogy sok éven keresztül tanultatok a zöldnapon másokon és tegnap végül magatokon nevetni.
De az évfolyamon belüli közösségek, osztályok is igencsak egyediek. Az ások úgy ismerik az iskola területét, mint a tenyerüket, tekintve hogy már négy termet is elhasználtak. Az iskola első természettudományos B osztálya gyakorlatilag maga is egy tudományos kísérlet volt, melyet – láthatjuk – végül 16 fő vészelt át. Sajnos, úgy tűnik, minálunk Newton a gravitáció felfedezése előtt visszavonul. A céseknek és osztályfőnöküknek köszönheti az iskola, hogy a jótékonyság nem üres frázis többé a Bárdosban, a D osztálybeliekről pedig az volt a benyomásunk, hogy még a reformkonyhák előkészítése közben is népdalokat énekeltek.
De éppen úgy, ahogy bárdososokként vagy évfolyamonként, osztályonként, úgy egyénekként is mind különbözőek, egyediek vagyunk. Vannak például, akiknek ez a beszéd unalmas, másoknak meg még unalmasabb. Most tehát logikusan az következne, hogy elmondom, a 104 ballagóból kinek-kinek személy szerint mit jelenthet ez a búcsú! De a rétor feladata itt véget ér. A szívetekben, emlékeitekben egy olyan Bárdos fog élni, mely hasonlíthat ugyan a többiekére, mégis csak a tietek lesz, benneteket kísér, amíg őrzitek magatokban.
Egyedi élményekből, egyedi emlékekből, jellemetek, életetek különleges vonásiból, eseményeiből építettétek fel magatokat, és ezt az egyszeri, megismételhetetlen csodát építitek majd tovább most, hogy útnak indultok. Az egyediség az egyetlen maradandó és a leghatalmasabb érték, ezért azt tanácsolom nektek, hogy mindig vigyázzatok rá, ne hagyjátok, hogy mások elvegyék tőletek, mert higgyétek el, meg fogják próbálni. Ehhez a küzdelemhez is kívánok sok kitartást, legyen veletek az Erő, a saját életét sorssá építő ember ereje!
Mi pedig köszönjük, hogy ittlétetekkel gazdagítottátok mindazt, amit csak az itteni diákok és tanárok ismernek: a bárdosos életet!

Prigya Jutas és Vankó Dániel 11. a

Ballagás - Bárdos László Gimnázium

Forrás: Tatabányai TV

Végleges felvételi eredmények 2015

Felvételi eredmények

8 évfolyamos gimnázium


5 évfolyamos gimnázium,
emelt szintű angol nyelv


5 évfolyamos gimnázium,
emelt szintű német nyelv


4 évfolyamos általános
gimnázium


5 évfolyamos gimnázium,
természettudományos képzés


Tisztelt Szülők! Kedves Tanulók!

A Középfokú Intézmények Felvételi Információs Rendszerében (KIFIR) egyeztetett felvételi jegyzék alapján felvett tanulók névsorát tekinthetik meg a bal oldali gimnáziumi típusokra kattintva.

Gratulálunk a felvett tanulóknak, és szeretettel várjuk őket a következő tanévben!

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 37. § (2)-(3) bekezdése alapján az elutasító határozat ellen a tudomásul vételtől számított tizenöt napon belül másodfokú döntés kezdeményezhető a tatabányai Bárdos László Gimnázium fenntartójához – Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Tatabányai Tankerülete, Berczellyné Nagy Marianna igazgató (2800 Tatabánya, Fő tér 4.) – benyújtott kérelem formájában.

Bárdos László Gimnázium vezetősége

Ki Mit Tud?

Képzőművész győzelme a Ki mit tud?-on

Kitörő sikerrel zárult az első bárdosos Ki mit tud? döntője a tornateremben március 27-én, pénteken.

A négy tanulóból és ugyanennyi tanárból álló zsűri Szolnoki Minna rajzait és festményeit maximális pontszámmal jutalmazta.

A több mint kétórás műsorban huszonhat fellépő szerepelt. Második helyen végül a zömében 9. b-sekből álló Light Café énekegyüttes végzett, harmadik lett óriási versének előadásával Radnóti Ádám a 10. a-ból.
A közönségdíj nagyon szoros versenyének – a 8. a mazsorettes leányai, fiai, a Makacsek–Juhász klarinétduó és még többen szintén vastapsot kaptak – befutója Inczédi Judit énekes lett a 13. c-ből, aki Pataki Zsófia (8. a) zongorakíséretével adott elő egy szép, melankolikus dalt.
Részletes beszámolóval rövidesen jelentkezünk. Köszönet a fellépőknek és a szervezőknek ezért a nagyszerű élményért, és mindannyian azt reméljük, hogy jövőre folytatása következik.
Kép és szöveg: Nagy Tamás

Oldalak

Feliratkozás RSS - 2014/2015-ös tanév csatornájára